10% reducere la 5-9 rezerve comandate, și 20% reducere de la 10 rezerve
Livrare gratuită
+4031 005 0360
0.00 lei 0

Coș

Nu ai niciun produs în coș.

Cum funcționează simțul mirosului și care sunt cele mai plăcute arome?

Știai că mirosul este considerat cel mai important simț? Află acum care sunt mecanismele ce ne ajută să percepem stimulii olfactivi și care sunt aromele cele mai plăcute datorate acestor stimuli.

Organismul uman este dotat cu niște celule specializate în captarea stimulilor olfactivi care sunt, de fapt, molecule aflate în suspensie în atmosferă. Nu e greu de ghicit că aceste celule specializate se află la nivelul nasului, mai precis în epiteliul olfactiv, iar aerul pe care îl inspirăm trece prin ele ca printr-un filtru.

Astfel, dacă în aer se află molecule purtătoare de miros, acestea vor fi detectate imediat de aceste celule care trimit imediat informațiile către creier sub forma unor impulsuri electrice. Aici, informațiile sunt procesate și astfel poți recunoaște imediat natura mirosurilor pe care le simți.

Dacă este pentru prima dată când simți un anumit miros, creierul va acumula mai multe informații cu ajutorul celorlalte simțuri și astfel mirosul va fi identificat și va fi recunoscut data viitoare.

Cum evoluează simțul mirosului

Conform studiilor, creierul uman are capacitatea de a face diferența între circa 10.000 de tipuri de mirosuri. Această capacitate se modifică însă odată cu înaintarea în vârstă, iar procesul începe destul de timpuriu. Astfel, se presupune că oamenii au cea mai bună capacitate olfactivă în perioada copilăriei și a adolescenței, pentru ca, în jurul vârstei de 20 de ani, această capacitate să fie deja diminuată cu 20%. Procesul degenerativ continuă pe tot parcursul vieții, astfel că, la vârsta de 60 de ani, capacitatea olfactivă ajunge să fie diminuată cu până la 60%.

Cum declanșează mirosurile emoții și trăiri

De bună seamă că ai constatat din proprie experiență că anumite mirosuri îți trezesc unele amintiri sau îți induc anumite stări. Dacă te întrebi cum este posibil, trebuie să știi că zona din creier responsabilă cu procesarea informațiilor trimise de cele circa 25 de milioane de celule din epiteliul olfactiv este în imediata vecinătate a celei responsabile cu memoria și emoțiile.

Astfel, mirosurile sunt asociate momentului la care au fost percepute, iar ulterior perceperea unei arome similare sau apropiate va declanșa amintiri și trăiri legate de acel moment.De asemenea, unele mirosuri pot induce o stare de bine fără a exista o experiență anterioară legată de acestea. Așa se explică faptul că un difuzor de arome cu parfumul potrivit te poate ajuta să te relaxezi la finalul unei zile agitate sau îți poate aduce buna dispoziție atunci când nu te simți în apele tale.

Care sunt cele mai plăcute arome

Fiecare persoană are anumite arome preferate, în funcție de percepțiile și experiențele personale. Cu toate acestea, există câteva arome la care aproape nimeni nu ar strâmba din nas.

Vanilie

Aroma de vanilie amintește de gustul copilăriei, de înghețata mâncată vara, de orezul cu lapte de la micul dejun și de prăjiturile preparate de mama sau bunica. De astfel de momente nu au cum să te lege decât amintiri plăcute, așa că aroma de vanilie stârnește multora o ușoară nostalgie care îi trimite cu gândul la anii copilăriei.

Lavandă

Mirosul de lavandă este discret, dar persistent, având un efect calmant și odihnitor. Totodată, această aromă te poate ajuta să scapi de migrene și insomnii, fapt pentru care uleiul esențial de lavandă este un ingredient folosit intens în aromaterapie.

Aceste calități au fost puse în valoare mai întâi în Franța și Anglia încă din perioada renascentistă, pentru ca, în prezent, aroma de lavandă să devină foarte populară în întreaga lume.

Mentă

Aroma puternică și răcoritoare a mentei are, de asemenea, un efect benefic asupra stării psihice, aducând în memorie amintiri plăcute legate de anii copilăriei. Cine nu s-a bucurat de guma mentolată, de dropsurile sau celebrele „Mentosane” primite cadou în copilăriei? Pentru mulți, acestea sunt primele amintiri asociate mirosului de mentă, așa că o astfel de aromă nu poate să deranjeze.

Mai mult de atât, aroma de mentă îmbunătățește memoria și îți dă un boost de energie pe tot parcursul zilei.

Scorțișoară

Din nou, vorbim despre o aromă care trezește amintiri plăcute legate de atmosfera caldă din sânul familiei în perioada Sărbătorilor de Iarnă. Prăjiturile coapte în cuptor și vinul fiert băut la gura sobei sunt doar două dintre ingredientele cu iz de scorțișoară, iz care îți rămâne întipărit în minte pentru tot restul vieții și stârnește nostalgii ori de câte ori simți această aromă.

Poți experimenta și tu efectele benefice pe care mirosurile plăcute le au asupra stării fizice și psihice vizitând magazinul nostru online. De aici, poți comanda o gamă variată de arome și dispozitive nebulizatoare de parfum pentru casă și locuință.

Lăsați un comentariu

Lasă un răspuns

  S-ar putea să-ți placă și

  2024 © Copyright. Toate drepturile rezervate.
  Politica de Confidențialitate Termeni și Condiții

  Vă mulțumim pentru aplicație!

  Pentru noi, fiecare client este un proiect nou. Selectăm cu atenție difuzorul și parfumul potrivit pentru fiecare magazin. Ajutăm companiile să determine.

  Aplicați pentru en-gros

  Trimiteți cererea dvs.

  Test gratuit

  Alege un parfum exclusiv