Afla cum sa folosesti memoria olfactiva pentru organizarea si promovarea restaurantului tau, ca sa impresionezi si sa fidelizezi clientii.
Organizarea unui restaurant reprezintă o afacere complexă, care implică proiectarea zonelor de preparare și servire, stabilirea meniului, alegerea furnizorilor, realizarea decorurilor ș.a. Dincolo de specialități culinare gustoase, un restaurant bun trebuie să ofere o experiență plăcută, chiar memorabilă. Acest lucru îi determină pe managerii de restaurante să acorde o atenție deosebită detaliilor.
O mare importanță o au mirosurile, care îi întâmpină pe oaspeți încă de la intrarea în incintă și până la plecare. Îți dorești ca toți clienții să fie mulțumiți și să revină cu plăcere în restaurantul tău. Ca să obții acest lucru, utilizează metode de scent marketing, care pun accent pe memoria olfactivă a oamenilor.
Iată care sunt principalele metode prin care poți folosi instrumentele de marketing olfactiv în avantajul restaurantului pe care-l conduci:
Așa cum accesoriile unei ținute vestimentare sunt diferite în funcție de elementele care o compun, și mirosurile din unitățile de alimentație publică se aleg după criterii care țin de specificul meniului, suprafața zonei de servire, amplasarea localului ș.a.
Dacă este vorba despre un diner sau o locație fast food, păstrează o aromă neutră, proaspătă, care să nu încarce suplimentar mirosurile de la preparatele prăjite pe care le servești în meniu.
Pentru restaurante cu specific tradițional este potrivită o aromă alpină, de brad, iar la tavernele mediteraneene sunt recomandate parfumuri ambientale marine, cu note discrete de cafea și citrice.
Alege aparate de odorizare pentru HORECA, special concepute să ofere arome pentru restaurant în conformitate cu specificul acestuia. Optează pentru game profesionale premium, care să garanteze calitate de înalt nivel în condiții de utilizare intensă.
Memoria olfactivă a oaspeților tăi va face legătura între o anumită aromă și experiențele plăcute pe care le-au trăit atunci când au venit în local pentru un prânz de afaceri, o cină romantică sau o pauză de cafea.
Cu ajutorul memoriei olfactive se face diferența între zonele restaurantului. La intrare oaspeții trebuie să simtă o aromă fină, similară celei de la recepția unui hotel. Mesele sunt amplasate într-un decor separat, care oferă arome potrivite cu specificul meniului. Pe drumul către toaletă, mai ales dacă acesta trece pe lângă bucătărie, nu trebuie să se simtă mirosuri grele, care să persiste în hainele și nările clienților și să le ruineze experiența.
În acest scop vei folosi odorizante profesionale de interior. Ai la dispoziție aparate olfactive echipate cu ventilatoare și aerosoli, ca să reglezi inteligent intensitatea mirosurilor. Aromele din restaurant trebuie să rămână niște sugestii olfactive discrete, care să creeze amintiri plăcute și asocieri de experiențe agreabile.
Așa cum ai un logo propriu și o identitate vizuală consacrată în mediul offline și în social media, memoria olfactivă te ajută să-ți creezi un brand memorabil, care să te diferențieze de concurență.
Alege soluții de aromatizare certificate IFRA (International Fragrance Association) și MSDS (Material Safety Data Sheet). Apelează la specialiști în scent marketing, pentru a identifica mirosurile ce se potrivesc cel mai bine restaurantului tău.
Oaspeții revin în restaurantul tău ca să trăiască din nou experiența unei mese delicioase, într-o ambianță plăcută. Atunci când ai un meniu de sezon sau o ofertă specială, comunică-le acest lucru și prin arome noi, care să-i facă atenți și să le trezească amintirea unor locuri pe care le-au vizitat sau nostalgia unor preparate culinare din copilărie.
De exemplu un brunch cu deserturi tradiționale poate fi promovat cu arome de mere coapte, o seară turcească prin note rafinate de narghilea, iar o fiesta cubaneză printr-un iz discret de tabac.
Memoria olfactivă stă la baza creării unei legături puternice între restaurant și clienții săi. Alege de la magazinele de arome oferte profesionale din game fresh, florale, dulci, fructate, gourmand, orientale, citrice sau lemnoase.
În funcție de mirosurile pe care le simt clienții atunci când petrec ore agreabile în restaurant, ei vor asocia acest loc cu aromele plăcute pe care le percep. Când revin la a doua sau a treia vizită vor recunoaște atmosfera familiară, atât la nivel vizual și auditiv, cât și olfactiv. Se vor simți bineveniți, ca oaspeți de-ai casei, și nu ca simpli consumatori.